top of page
  • Anje

Opleiding: Visualiseren van gesprekken.

Bijgewerkt op: 27 sep. 2023

De spits is eraf. Zaterdag 11/02/23 gaf ik voor het eerst opleiding over de visualiserende therapeutische praktijk die ik de voorbije 4 jaar opbouwde vanuit het Expertisecentrum Verbinding in Verlies. Sinds 2 jaar kreeg dit werk eveneens voet aan grond in Huis 6, de afdeling voor dagbehandeling voor kinderen en jongeren binnen UPC KU Leuven op Campus Gasthuisberg. Daar kon het werk een vaart nemen omdat het er deel uitmaakt van een breed cocreatief holistisch kader en er omarmd werd door een superferm team.


De opleiding van vandaag bestond uit 2 delen: in de voormiddag was er het creatief werken met rouw en in de namiddag focuste ik op het visualiseren van gesprekken. De opleiding die ik gaf past binnen de tweejarige rouwopleiding georganiseerd door An Hooghe en de betrokken collega’s van Verbinding in Verlies.


Eigenlijk was het dus zo’n beetje mijn ‘opleidingsvuurdoop’. Hoe ging het? Ik had veel te veel slides 🙈, het tempo was wat hoog 💨 en de dag was te kort ⌛️ (dus ik weet wat me de volgende keer te doen staat). Ik sloeg er wél in de zaken helder voor te stellen 💡, boeiende casuïstiek 🎨 te brengen, mooie slides 🧿 te maken én om oefeningen 🪬 te bedenken waardoor mensen in contact kwamen met hun creatieve taal, een aantal technieken in de vingers konden krijgen, spraken over hun aarzelingen en mochten proeven van de vele mogelijkheden van het creatief en visualiserend werken binnen een therapeutische setting, zowel in het ambulante als binnen het (semi-)residentiële circuit.


De drempels leken wat lager op het einde van de dag dan in het begin van de dag en da’s al heel wat, want het blijkt een diep-ingebakken overtuiging, dingen als ‘ik kan niet tekenen’ en ‘ik ben niet creatief’. Nochtans is het mijn diepste overtuiging dat iedereen creatief is op zijn of haar unieke manier en dat je kan groeien van ‘kan-ik-niet!’ naar ‘wat-als-ik-toch?’. Daar mocht ik vandaag van proeven bij een boeiende groep lerende mensen: een zalig mooie oogst zoals je kan zien op de foto’s!


Heerlijk ook om vandaag te kunnen en mogen samenwerken met the one-and-only-super-sidekick An Hooghe. We wisten het al en we voelden het vandaag opnieuw, soms is 1 plus 1 gewoon iets van 5 of zo.De 3 keynotes van vandaag:

📍Het documenteren van gesprekken en trajecten is van belang.

📍Je lef en durf inzetten om je creatieve delen binnen te brengen in de therapiekamer is cruciaal.

📍Een nieuwe aanpak begint met kleine creatieve interventies, vanop vertrouwde grond.


En… opleiding geven over mijn werk, ik denk dat ik het nog ga doen. Met minder slides, minder haast en nóg meer passie.


Deze opleiding was niet mogelijk geweest zonder de vele mensen (kinderen, jongeren én volwassenen) die hun verhaal toevertrouwden aan mijn tekenende handen. Dank daarvoor! ❤️


Wil je zelf aan de slag gaan met het visualiseren van gesprekken, zoek je input of 1-op-1 begeleiding? Stuur me dan een mailtje en we zetten het in de steigers.

Comments


bottom of page