top of page
076a722e-fab6-4105-8f55-6a88017c927f_edited_edited.png
Ik stel me graag ter beschikking van pionierende teams die zacht en impactvol willen bijdragen aan de warme wereld van morgen.

Over Anje Claeys

Anje Claeys, PhD 

Professioneel ontrafelaar 

Anje Claeys, PhD, is kunstenaar, scribe en ontrafelaar met een opleiding in narratieve therapie en een specialisatie in ‘generative scribing’. Vanaf 2004 is ze actief als kunstenaar en gaf ze vele creatieve en artistieke workshops voor kinderen en volwassenen. Sinds 2017 is ze actief als kunstenaar en visualisator in de ambulante hulpverlening. Binnen het expertisecentrum 'Verbinding in Verlies' linkte ze het visualiserend werk aan het thema (levend) verlies. In 2021 kreeg haar werk voet aan grond binnen de semi-residentiële hulpverlening (Huis 6, dagbehandeling voor kinderen en jongeren binnen UPC KU Leuven op Campus Gasthuisberg) waar ze jongeren begeleidt die te kampen hebben met internaliserende problematieken. Daarnaast werkt ze als visualiserend consultant in diverse settings, vaak in samenwerking met facilitatoren, doorbraakarchitecten, bemiddelaar en juristen.

 Tools in de toolbox?

 • Gelaagd denken, systemisch kijken, straffe in- én uitzoomgave, behoorlijk wat draagkracht

 • Liefde voor complexiteit, gelaagdheid én meerstemmigheid

 • Beelddenker, schrijver, kunstenaar, onderzoeker en wetenschapper

 • Feeling voor woord en beeld, voelen wat er nodig is, kijken naar wat is

 • Zien van het grote perspectief: de samenhang en de details - gisteren, vandaag en morgen

 • Goesting voor impact en schoonheid voorop!

 • Flexibel: meebewegen in het verhaal en het ritme van de klant

 • En onze samenwerking? Light & fun!

Uniek profiel

De combinatie van mijn artistiek talent en mijn onderzoekscompetenties (doctoraat, peer-reviewed publicatie, wetenschappelijk onderzoek) zorgen ervoor dat mijn profiel uniek is. Ik kan goed uitzoomen en ben niet enkel tekenend aanwezig op een passieve manier maar structureer en draag de sessie vanuit een beïnvloedende positie. Je slaat 2 vliegen in 1 klap: iemand die visualiseert en al tekenend op een proactieve wijze meedenkt in het proces.

Ik ben actief als kunstenaar waardoor de tekeningen een artistieke kwaliteit krijgen en de toegevoegde schoonheid een extra toegevoegde waarde biedt. 

Ik ben narratief opgeleid, wat betekent dat ik werk vanuit het post-modernistische gedachtengoed waarin documenteren wordt ingezet om de 'sense of coherence' van de betrokkenen te vergroten. Mijn werk leidt tot diepgaande verankering en impact. Het verduurzaamt processen en trajecten en heeft een effect dat lang nawerkt. Ideaal dus voor persoonlijke en professionele veranderingstrajecten van individuen en teams.

'A work of art cannot, however, be produced merely by following methodological rules; the primary instrument remains the artist, with his of her sensitivity and creativity.' - Steiner Kvale

Lees verder onder de foto.

IMG_2792_edited.jpg

Een visueel kompas doet wonderen.

 

Hey! Ik ben Anje Claeys. Ontrafelaar, kunstenaar, scribe. Ik luister en teken gesprekken. Ik visualiseer essentie.

Ik creëer visuele weergaven van conversaties en dialogen, zowel in een 1-op-1 context als voor groepen. Op die manier ondersteun ik de creativiteit van individuen en groepen. Door aandachtig te luisteren, ben ik in staat de essentie te vatten die ik op een heldere manier visualiseer. Daardoor ontstaat een visueel kompas dat mensen in staat stelt ideeën en inzichten te delen met elkaar. Een visueel verslag maakt de dingen zichtbaar, tastbaar, toonbaar en deelbaar.

Sinds 2010 werk ik in het domein van consultancy en coaching en ondersteun ik organisaties en individuen via creatieve en artistieke benaderingen. In 2017 begon ik dit werk voor het eerst toe te passen binnen de gezondheidszorg en de geneeskunde. Zo ben ik sinds 2021 verbonden met de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van UPC KU Leuven. Daarnaast stel ik mijn expertise graag ter beschikking van organisaties in het onderwijs en de zorg. In 2022 verbreed ik mijn gezichtsveld verder en stel ik me open voor het impactvol ondersteunen van niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die zich inzetten voor grote mondiale thema's als milieu, mensenrechten, vrede,...

 

Ik werk in het Nederlands, in het Engels en ook wel eens in het Frans. Mijn professionele achtergrond in wetenschap, onderzoek, sociaal ondernemerschap en kunst verklaren mijn voorliefde voor de interdisciplinaire benadering van complexe vraagstukken. Ik baseer mijn aanpak op de principes van 'generative scribing', een methode ontwikkeld door Kelvy Bird van de Presencing Institute. Daarnaast verdiep ik me in het narratieve werk van Michael White. Dat werk leert me om op een beïnvloedende maar decentrale manier in dialoog te gaan met mensen.

Mijn vrij werk als kunstenaar kan je exploreren via www.bioart.eu.

Ongoing vrij werk kan je vinden op Instagram, op @bioartprint.

Alles over scribing zie je via Instagram onder @anje.claeys.

Plezier in vraagstukken.

 

Als kind was ik gek op puzzelen, ik las veel en snel, verslond het ene boek na het andere, detectiveboeken waren mijn toppers. Mijn lievelingsvakken op school: rekenen, tekenen en sport. Vooral vraagstukken vond ik fijn. Ik maakte daar vaak een tekening bij en dan 'zag' ik de oplossing. Ook tekenen vond ik zalig. Van jongs af aan ging ik naar de tekenacademie. En vaak ook zat ik thuis te tekenen of te schrijven. Ik schreef meters poëzie en talloze blogs.

Dus ja, ik hou van schrijven, van tekenen én van moeilijke vraagstukken. En wat is het dan dat ik doe? Ontwarren, verhelderen, ontrafelen. Al vragend, al luisterend, al tekenend. De essentie vattend en die teruggeven als een visuele echo.

Ontrafelen, verhelderen, zien.

Ontrafelen van alles wat moeilijk is. Ik doe dat vanuit een aantal verschillende rollen:

 • Als freelancer vanuit mijn kunstatelier gelegen in de Abdij van Keizersberg in Leuven

 • Als visualisator op de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie in UZ Gasthuisberg in Leuven

 • Als bestuurder van 'De Broeikas', Labo voor een Warme Wereld, een coöperatie in Neervelp

Dat ontrafelen doe ik vanuit mijn kunstenaarschap. Ik ben tekenend aanwezig in gesprekken waardoor het probleem -letterlijk- zichtbaar wordt. Het visualiseren van complexe vraagstukken zorgt voor enorm veel helderheid. Het is magisch om te zien wat er daardoor mogelijk wordt.

Geworteld in de natuur.

Ik hou ervan om dingen te begrijpen tot in hun wortels. Vaak is het ook daar, in de diepere lagen, dat de oplossing te vinden is. Dat ik gesprekken visualiseer is cruciaal en tevens ook uniek. Ik teken terwijl we praten en doe dat snel en accuraat. Mijn werk als ontrafelaar ontstaat vanuit mijn kunstenaarschap. Via het ontrafelwerk komt de wereld binnen, in al zijn dimensies en veelzijdigheid. Het spirituele, het existentiële, het alledaagse, het wonder. De verwondering blijft. Als tegengewicht voor de complexiteit waarin ik werk, breng ik veel tijd door in de natuur. Als introverte detailzoeker hou ik ervan om gewoon kijkend aanwezig te zijn. Herbronnen doe ik zelf in de natuur en via speelse en zachte 1-op-1 gesprekken met vrienden.

Even een 'outsider' nodig? Ik maak het helder!

Het is mijn wens om mensen in organisaties te ondersteunen, als 'outsider witness'. Dus, hebben jullie iemand nodig die met jullie meekijkt in jullie processen, ingewikkelde casuïstiek, existentieel zoeken, dan help ik jullie graag verder. Ik stel me tekenend aanwezig en maak het helder.

bottom of page