top of page
a9fac319-f616-48b0-b51c-c7cdd4e67ce0.jpeg

Opleidingen

Ik luister, ik teken, ik onderzoek en ik visualiseer verbanden. Misschien wil jij dit ook wel leren? Welnu, goed nieuws: ik geef opleiding! Ook is er een leergroep en kan je een supervisie aanvragen.

Driedaagse basisopleiding
'Visualiserende Therapeutische Praktijk'

Het visualiseren van gesprekken is een doeltreffende manier om betekenisvolle trajecten te documenteren. Ook andere creatieve interventies en eenvoudige rituelen dragen daartoe bij. Wat is het belang van het documenteren van trajecten? Hoe pak je het aan? Waar draagt het toe bij? Met inspiratie vanuit het narratieve gedachtengoed, het framework van Theory U en de artistieke therapeutische praktijk, gaan we drie dagen lang aan de slag met dit gegeven. We staan stil bij creatieve en artistieke werkvormen en geven vele praktijkvoorbeelden van creatie en cocreatie. We introduceren het praktijkmodel dat de basis vormt voor ‘generative scribing’ en ‘system scribing’ en gaan aan de slag met de leidende principes die het visualiseren van gesprekken mogelijk maken. We zoemen daarbij in op externaliserende conversaties, verkennen de positie van de outsider witness en plaatsen dit alles in een narratieve context. We ronden de driedaagse af met een dag rond rituelen en andere cocreatieve gebruiken die zorgen voor verankering en consolidatie van het gedane heruitvindingswerk. 

 

Aan de hand van voorbeelden en oefeningen geven we je tools in handen om stap voor stap nieuwe wegen te gaan bewandelen en op een visualiserende manier helderheid te creëren in complexe casuïstiek en rituelen te integreren in het therapeutische en/of coachende en/of begeleidende werk.

 

Hoe kunnen we mensen en ook gezinnen en organisaties helpen om complexe problemen beter te begrijpen? Hoe kunnen cocreatieve objecten en tekeningen van gesprekken ervoor zorgen dat het gezamenlijk inzicht en ook de verbinding kan groeien?

Praktisch

Drie dagen, van 9.30 tot 16.30 in De Broeikas in Neervelp (groep vanaf 6 personen), in Abdij Keizersberg in Leuven (kleine groep tot en met 5 personen) of in company (offerte mogelijk op vraag).

Dag 1: Cocreatief werken in hulpverlening, coaching en therapie

Dag 2: Documenteren van gesprekken als outsider witness

Dag 3: De waarde van rituelen in therapie en coaching

Indien interesse, stuur me een mail. Dan stuur ik je meer info.

Deze driedaagse opleiding kan gevolgd worden door hulpverleners, therapeuten, coaches, vormgevers, illustratoren én kunstenaars (zeg nu zelf: een zalige mix van professionals). We maken de vertaling naar jouw specifieke praktijk via illustraties en oefeningen.
Nadat je de basisopleiding gevolgd hebt kan je je verder specialiseren via een leergroep die maandelijks live samenkomt in Leuven: jaarlijks 10 sessies van 2 uur, in een groep van maximaal 5 personen.

Ook individuele supervisie met betrekking tot het creatieve en/of het visualiseren is mogelijk: live of online sessies van 1 uur.

Prijs basisopleiding: 450 EUR, excl. btw (inclusief alle materialen, exclusief lunch)

DATA 2024: vrijdag 20/09/24, vrijdag 11/10/24, vrijdag 15/11/24, telkens van 9 tot 16.30u. De exacte locatie (in het Leuvense) wordt later bekendgemaakt. 

Getuigenis van een deelnemer

'Ik wou even teruggeven dat ik vandaag mijn knipsels gebruikt heb van de laatste oefening bij de opleiding zaterdag -met enige schroom- en... wat een succes was dat :-)! Ten eerste was de cliënt enorm 'vereerd' dat ik haar case had uitgewerkt/voorbereid, ten tweede vond ze de tekeningen heel passend & compleet en ten derde heeft het in het gesprek door de knipsels op tafel te leggen en ermee te schuiven wel wat nieuwe inzichten gebracht.'  - Ianthe Van Dorsselaer, klinisch pedagoge en psychotherapeute, www.ianthe.be.

8580f05f-1202-47b4-b93e-05bacbdb72b5.jpg
bottom of page