Heerlijk waar ik overal terechtkom: in het ziekenhuis, in een kathedraal, in een kantoor, in een cowerkplek. Het visualiserend werk verheldert en brengt kleur.
Scribing ter illustratie van boeken
Open-Hart-Cirkels’, een boek dat net uitkwam en waaraan ik meewerkte als scribe. Het boek werd geschreven door Lut Wouters, Willy Vandamme, Eef Goedseels en Lieve Windels. Ik zat met hen samen en terwijl we in gesprek waren over het boek dat er zat aan te komen was ik tekenend aanwezig. Een aantal van die tekeningen vind je terug in dit mooie boekje.
Het boek helpt zoeken naar een taal om te spreken over psychische kwetsbaarheid. Helder en onderbouwd laat het je zien hoe je mensen in crisis liefdevol kunt bejegenen. De kracht van Open-Hart-Cirkels zit hem in de ogenschijnlijke eenvoud: de focus op verbinding tussen mensen. Verbinding door dialoog en communicatie, door eerlijke gesprekken, gesprekken uit het hart.
Dit boek is te koop via vzw Re-Member. Kijk op hun website en steun hun werking die momenteel onder druk staat omdat er subsidies wegvielen. Je kan de vzw een hart onder de riem steken door het boekje massaal aan te kopen via deze link.
Ben je zelf een boek aan het schrijven en wil je op een authentieke manier komen tot een afbeelding op de cover en tekeningen die het binnenwerk van je boek illustreren dan kan je beroep op me doen. Als scribe visualiseer ik de essentie. De tekeningen kunnen eveneens gebruikt worden bij de marketing en lancering van je boek.
Scribing als installatie in een kathedraal
Fijne samenwerking met Annemarie Peeters, auteur van het boek Verdwijntijd. Een verhaal over burnout en het recht om te mogen stilvallen. Samen met een aantal muzikanten werd er een voorstelling gemaakt die getoond werd in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, ter gelegenheid van het Lunalia-festival. Fantastische ervaring was dat, scribing in een kathedraal!
Mijn atelier in Leuven
In de Abdij van Keizersberg is mijn atelier gehuisvest. Hier trek ik me terug, hier vind ik rust. Ook de natuur is een plek van inspiratie voor me. Mijn eigen artistieke werk gaat over cirkels. Af en toe is er een open atelier moment. Mijn kunst is te koop. Je kan altijd een afspraak maken om te komen neuzen in mijn schuiven. Ik verkoop ook kunstkaarten. En er is een website waarop ik vertel over mijn werk: www.bioart.eu. Op instagram zijn er geregeld impressies via @bioartprint.
Remembering: verliesverhalen in beeld brengen
Fijn project in samenwerking met Verbinding in Verlies en Dela Uitvaartzorg. Een beslagen therapeute gaat in gesprek met een rouwende. Ik zit erbij en breng het verhaal in beeld. Ik ben tekenend aanwezig en na het gesprek toon en vertel ik wat ik capteerde. Deze sessies werden gefilmd, er wordt een video van gemaakt. Op die manier wil Dela meewerken aan de rouwrevolutie. Dit soort van initiatieven creërt ruimte voor rouw, ook op het werk. Zo maakte ik ooit een visueel rouwverslag van een zorgteam dat een warm gebaar wilde stellen aan de nabestaanden van een overleden patiënt.
Samen zoeken en vinden
Vooruitkijken in de tijd. Met een groep op pad gaan. Alle stemmen samenbrengen en voelen waar de groep heen wil. Structuur brengen. Hoe gaan we ons organiseren? Project voor Leuven Restorative City in samenwerking met Monika Meysmans van Kamino. Monika is juriste en specialiseert zich in duurzaam contracteren en visuele contracten. Samenwerkingen enten in gemeenschappelijke waarden. Heerlijk om dat zichtbaar te mogen maken.
Alle stemmen in beeld brengen: voor individuen en groepen
Superfijne samenwerking met Hade en Wiske van Levuur. Een participatiedag voor Woonzorgnet Dijleland. In Hal 5 in Leuven dachten we na over woonzorgcentra van de toekomst, heerlijke ideeën, bruisende dynamiek. Ik maakte het visueel via een geïllustreerd programmaboekje en live scribing de dag zelf. Een jaar later worden de tekeningen nog steeds gebruikt, in presentaties en brainstormmomenten.
Tekeningen die een aanpak verduidelijken
In het dagziekenhuis van UPC KU Leuven werken ze met de methodiek van geweldloos verzet van Haim Omer. Leefgroepleiding organiseert oudergroepen waarin ze de werkwijze uitleggen, toelichten én inoefenen. Ze vroegen me om een reeks tekeningen te maken om de theorie goed en treffend te illustreren. Ze gebruiken de tekeningen in hun powerpoint, maakten er postkaartjes van en onlangs mochten ze spreken op het Congres Geestelijke Gezondheidszorg en ook daar integreerden ze de tekeningen in hun presentatie. Meervoudig gebruik dus!
Een boek opfleuren, zodat de inhoud nog beter landt
Hier zie je Marijke Leys. Zij is de auteur van het boek 'Kwetsbaarheid als kompas'. Ze vertelde me over haar boek en ik was tekenend aanwezig. Tekeningen die ontstaan in een live context zijn de tekeningen die willen ontstaan, de tekeningen die nodig zijn om de inhoud over te brengen. Daarom dus gebeurt ook al mijn illustratiewerk 'live'. In real time, in de ontmoeting, daar gebeurt het. Verbindend, ontroerend, leerrijk. Voor alle partijen.
Intervisies voor teams
Scribing is fijn tijdens intervisiemomenten. In samenwerking met Franky De Cooman ontstond deze dag rond zelfzorg. Ikzelf was tekenend aanwezig, als outsider witness. Onbevooroordeeld tekenen wat is. Na afloop van de dag kregen de deelnemers de tekeningen mee naar huis als een soort van visueel kompas.
Ideeën van jongeren, op vraag van UNICEF
Hoe kijken jongeren naar de rol van scholen in mentale gezondheidszorg? Ik legde mijn oor te luister bij een groep van 8 jongeren die gedurende een langere tijd verbleven in een semi-residentiële voorziening en tekende hun gedachten en ideeën neer. De tekeningen werden gepubliceerd in het jaarverslag van UNICEF. Over impact gesproken. Een visual spreekt boekdelen. In één blik zie je waarover het gaat. En de ideeën waren fris, to the point en rijk.
Visuals die het leerproces verankeren
Samen met Marijke D'Herde van Akiiki vzw begeleidde ik een jong team van Minor Ndako dat de zorg draagt voor een groep minderjarige vluchtelingen. Werken met en voor die doelgroep is pittig en vraagt een hoog bewustzijn. Marijke gaf hen een training in verbindende communicatie en ik tekende hun proces, hun intenties, hun verlangens. Achteraf vertelden ze dat ze de tekeningen ophingen in hun teamlokaal. De visuals zorgen ervoor dat het geleerde zichtbaar bleef en ze zich de teamdag lang konden herinneren.
Life story work
Het is heerlijk om de moeilijk-mooie trajecten die jongeren lopen in de context van een opname in een dagziekenhuis te mogen bundelen. Ik lees alle verslagen, zet ze in een prettige lay-out en dan bind ik samen met de jongere in kwestie alles samen. Boekbinden. Op het eindgesprek van de jongere, zijn of haar ouders en het zorgteam, ben ik tekenend aanwezig en breng ik alles stemmen, kleuren en klanken in beeld. Daarna trek ik me terug in mijn atelier en geef ik een artistiek antwoord op wat ik las en hoorde. Ik doe dat in een leporello, dat is een harmonica-boekje. Elke leporello ziet er anders uit en resoneert met de jongere. De herkenning is dan ook groot. Net als de ontroering. Fantastisch werk en zalig vooral om dat te mogen doen in de context van een universitair ziekenhuis. Topjob.
Jobcoaching: volg de stem van je hart
Loopbanen van mensen zijn niet langer rechtlijnig maar volgen een meanderend pad. Ik begeleidde heel wat mensen in hun zoeken naar een meer zinvolle invulling van hun werktijd. Sommige mensen beslissen om te starten als zelfstandig ondernemer, anderen zoeken een job die beter bij hen past, binnen of buiten de organisatie waarin ze werkzaam zijn. Heerlijk om mensen te zien floreren wanneer ze op de goeie stoel zitten.