top of page
  • Anje

Backstage.

Bijgewerkt op: 27 sep. 2023

Ik werk graag backstage. In stilte. Tekenend. Reflecterend. Zoeken tot het klopt.


In dit blogbericht lees je meer over één van de projecten waaraan ik meewerkte. Het is voor mij vaak moeilijk om te zien hoe ik een verschil maak. Daarom vroeg ik aan Katrien Boogaerts van Kunstwerkt vzw om een getuigenis te schrijven over het werk dat we samen deden voor 'Heel het land'. Ze moest even terug in de tijd, naar de zomer van 2020.


'Begin zomer 2020, na de eerste strenge lockdown en maanden met ontstellende cijfers, zaten we met heel wat schoon volk uit verschillende windrichtingen rond één tafel, om ‘iets te doen’ rond wat de coronacrisis veroorzaakte in de levens van velen én in onze samenleving. Het enthousiasme was groot en ideeën stroomden volop. Ze gingen alle kanten uit.


Samen met Anje zijn we erin geslaagd om vanuit al die ideeën een mooi geheel en een schoon verhaal te bouwen dat in het voorjaar van 2021 resulteerde in ‘Heel het land’, een tiendaagse rond troost en hoop. Een tiendaagse waaraan uiteindelijk meer dan 70 organisaties mee geschreven hebben. Al die organisaties stapten mee omdat we ons verhaal zo helder gekregen hadden.'


En toen vroeg ik aan Katrien: 'Jamaar Katrien, wat deed ik dan precies waardoor het zo helder werd? Wat zijn mijn skills of tools of wat dan ook?' Want als je ergens goed in bent, dan zie je dat vaak niet meer. Het gaat namelijk vanzelf, waardoor je denkt dat het voor iedereen even makkelijk is, datgene wat makkelijk is voor jou. En toen antwoordde ze het volgende:


'Jouw meerwaarde was dat je alles gehoord hebt, al die plannen en die dromen, en daar zeer snel een lijn in gekregen hebt, een soort van structuur, een plan. Je hebt die wirwar van ideeën uit mekaar gehaald, de delen naast mekaar gelegd en terug ineen gezet. Zonder onderdelen overboord te kieperen, omdat die het bijvoorbeeld ingewikkeld zouden maken. Daardoor bleven ook alle partners aan boord. En je durft groot te denken, zelfs al op het moment waarop er nog geen geld was om het project te realiseren. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat je het ‘overnam’, dat maakte de samenwerking ook goed en heel aangenaam. En je bent enthousiast en dat slaat over.'

Geen idee hoe dat ik dat precies doe. Maar ik geloof het wel, vooral omdat Katrien het zegt. Ze heeft een heldere kijk op de zaken. Werkt al 17 jaar voor Kunstwerkt en besloot recent om haar loopbaan over een andere boeg te gooien en in de uitvaartwereld te stappen. Of ik geen goeie naam weet voor haar nieuwe project? Mmmm... Misschien wel. Maar elke goede naam ontstaat in dialoog. 'Dus laten we samen gaan wandelen', stel ik haar voor. 'Ergens tussen start en bestemming landt die nieuwe naam wel tussen ons in. En dan ligt hij gewoon voor het oprapen.' Misschien doen we dat dus wel, binnenkort.


Dit soort van vragen, die enorme variatie, net dàt is mijn ding. Een naam zoeken voor een nog niet bestaand uitvaartbedrijf (dat ànders zal zijn dan gebruikelijk) én het op gang trekken van een verbindend event verspreid over vele locaties en met vele partners. Ik vind het ook fijn om backstage te werken. Het podium was nooit écht mijn ding. Pionierswerk is wél mijn ding. Samenwerken met pioniers nog meer. Dus ja, ook voor mij was deze samenwerking top. Om te mogen werken met mooie mensen die hun krachten samenbrengen en vanuit een verrukkelijke synergie iets schoon in de wereld zetten. Top.


-


Als ontrafelaar sta ik je graag bij in al jouw moeilijk-toffe vragen, je ingewikkelde projecten en je gelaagde/gewaagde partnerschappen. Moet er iets uitgetekend worden? Dan ben ik graag van de partij. Zeker wanneer het moeilijk is.

 

'Heel het land' - Een woordje uitleg


Tijdens 'Heel het land' staan we van 30 april tot 9 mei 2021 met jullie stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. Van concreet verlies van geliefden tot het meer abstracte verlies van een wereldbeeld dat zo plots en drastisch overhoop werd gegooid en ons allen in de kern van ons bestaan heeft geraakt. 

Niet onder de vorm van een massa-event, maar als een verbindend bubbel-event verspreid over vele locaties en met vele partners. We zien het groots. We gaan met zo veel mogelijk organisaties en mensen allerlei events organiseren die troost & hoop bieden zoals een stilte wandeling, een streepje muziek, kunst in de straten, pakkende verhalen,... Zo kan iedereen de mogelijkheid vinden om op zijn manier tijd en ruimte te krijgen voor troost en hoop.

Zin om aan te sluiten bij één van de meer dan 70-tal activiteiten? Neem dan zeker een kijkje naar wat we allemaal te bieden hebben.

'Heel het land' is een initiatief van Kunstwerkt vzw, Cera, Ferm, Moving Closer en We have the choice.Comments


bottom of page