anje_edited.jpg
Heerlijk is het, wanneer de vraag helder is, de mist optrekt en het pad zichtbaar wordt. Kan ik je helpen bij het ontrafelen van jouw kluwen?

Over Anje Claeys

Anje Claeys, PhD 

Professioneel ontrafelaar 

Ontrafelkunde - Ophelderkunst 

Voor al je moeilijke vragen 

 Tools in mijn toolbox?

 • Gelaagd denken, systemisch kijken, straffe in- én uitzoomgave, behoorlijk wat draagkracht

 • Liefde voor complexiteit, gelaagdheid én meerstemmigheid

 • Beelddenker, schrijver, kunstenaar, onderzoeker en wetenschapper

 • Feeling voor woord en beeld, voelen wat er nodig is, kijken naar wat is

 • Zien van het grote perspectief: de samenhang en de details - gisteren, vandaag en morgen

 • Goesting voor impact en schoonheid voorop!

 • Flexibel: graag beweeg ik mee met jouw verhaal en in jouw ritme...

 • En onze samenwerking? Light & Fun! Humor & Ernst!

IMG_0726.jpeg

Het leven is schoon (en soms ook wel complex).

 

Creatieve duizendpoot, zo noemen ze me wel eens. Klopt, denk ik dan.

Ik ga graag wandelen in de bergen, vooral dan in het hooggebergte, boven de boomgrens. Ik hou van avontuur, ben een beetje roekeloos, spring met plezier in nieuwe dingen en bijt me graag vast in de projecten die ik aanpak.

Als kind was ik gek op puzzelen, vooral die puzzels die nog nèt iets te moeilijk voor me waren. Ik las veel en snel, verslond het ene boek na het andere, detectiveboeken waren mijn toppers. Mijn lievelingsvakken op school: rekenen, tekenen en sport. Vooral vraagstukken vond ik fijn. Ik maakte daar vaak een tekening bij en dan 'zag' ik de oplossing. Ook tekenen vond ik tof. Van jongs af aan ging ik naar de tekenacademie. En vaak ook zat ik thuis te tekenen of te schrijven. Als jongvolwassene schreef ik meters poëzie. En daarna begon ik te bloggen. Niet al die schrijfsels bewaarde ik maar toch is er nog heel wat online te vinden. Heb je interesse dan vind je de links hieronder.

 • Nummer 1, gestart op 7 januari 2015: Charlie Hebdo - lees meer

 • De tweede, gestart op 22 juli 2015: Scientific Beauty - lees meer

 • 3 want ik kon niet anders, gestart op 18 maart 2020: Corona - lees meer

 • En dan vier, hier op deze website, gestart op 21 januari 2021: Ontrafelaar - lees meer

Dus ja, ik hou van schrijven, van tekenen én van moeilijke vraagstukken. Op allerlei terreinen. Als het maar moeilijk is. En wat is het dan dat ik doe? Ontwarren, verhelderen, ontrafelen. Et voilà, de geboorte van het woord 'ontrafelaar'!

Ontrafelen, als het maar moeilijk is.

Ontrafelen van alles wat moeilijk is. De context maakt zoveel niet uit. Ik doe dat vanuit verschillende rollen en verschillende plekken:

 • Als freelancer vanuit mijn atelier in Labora gelegen in de Abdij van Keizersberg in Leuven

 • Als visualisator op de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie in UZ Gasthuisberg in Leuven

 • Als creatief compagon in de groepspraktijk 'Verbinding in Verlies' in Boutersem

 • Als bestuurder van 'De Broeikas', Labo voor een Warme Wereld in Neervelp

Dat ontrafelen doe ik vanuit mijn kunstenaarschap. Heel vaak ben ik tekenend aanwezig in gesprekken waardoor het probleem -letterlijk- zichtbaar wordt. Het visualiseren van complexe vraagstukken zorgt voor enorm veel helderheid. Het is supertof om te zien wat er daardoor mogelijk wordt. Laat maar komen dus!

Verder ben ik mama van drie zalige kinderen en woon ik samen met mijn partner op Woonerf De Kaasdroger in Neervelp. Samen met andere ondernemers richtte ik De Broeikas op, een coöperatieve cowerkplek gehuisvest in een zalige schuur. We noemen ons een 'Labo voor een Warme Wereld'. Ik stel me graag open voor wie en wat er op mijn pad komt. Ik hou van het hoge noorden, fietsen, bergen, scriben, bloggen, zoeken, scrabbelen en vinden.

Gewoon je ding doen. Zonder compromissen.

Het is mijn wens om mensen en organisaties te helpen om écht helemaal hun ding te doen, mét impact, vanuit een warme wereldvisie. Dus, ligt er iets in de weg waardoor jij niet 100% kan doen wat je graag wil doen, dan help ik je graag bij het ontrafelen van het kluwen waardoor je weer voort kan, trouw aan jezelf en je missie.